VÁNOČNÍ POSEZENÍ PRO RODIČE

20.12.2015 09:27

„ Přijede máma i táta!“ hlásili někteří žáci již od pondělka. A všichni jsme věděli, že se jedná o páteční vánoční posezení. To se konalo v pátek 11. prosince 2015 odpoledne. Těšili se všichni. Malí i velcí. Každá třída si nacvičila vystoupení pro své rodiče, sourozence, babičky i dědečky. A všichni byli napnutí, jak rodinu překvapí.

V pátek dopoledne už přípravy gradovaly. „Hlavně nezapomenout na dárečky pro hosty, dárečky pro rodiče, všechny pomůcky na vystoupení, hudební nástroje, pohoštění na stoly, nabít foťáky a kamery, připravit ozvučení, …“, bylo toho zkrátka moc, na co se nesmí zapomenout. Ale to nejdůležitější vypuklo až odpoledne.

Občerstvení zajišťovali naši středoškoláci ve velmi pěkných nově ušitých zástěrách. Moc jim to všem slušelo.

O zahájení se postaralo několik žáků školy, kteří zahráli koledu Hej, vánoce na čtyřkanálkové foukací harmoniky bez not a sklidili velký potlesk všech v sále, protože se jednalo o školní prvotinu. Potom již přivítala paní ředitelka Mgr. Hana Vanická všechny přítomné, popřála všem žákům a pedagogům vydařená vystoupení a přítomným v sále krásné adventní odpoledne.

Poté zazpívali žáci školního pěveckého sboru Sluníčko své připravené pásmo vánočních písní a koled. Vsadili na osvědčené písně, které zpívali i v Jesenici u stromečku a v Krušovicích. První písní byla veselá staročeská píseň Starej Havlík vymazuje, druhou písní byla klidná Vánoční od Míši Růžičkové, pokračovali další staročeskou Na štědrej den jsem koukal. Potom zazněla Gottova známá píseň Já sním o vánocích bílých. Celé vystoupení zakončili několika známými českými koledami, aby si mohli zazpívat i všichni v sále.

Pak vystoupili žáci ze třídy p. uč. Šárky Fialové s básničkami Zima, zima, zimička, Štědrý večer a písničkou Zima je tu, děti.

„Sněží, sněží, mráz kolem běží“, zazpívali žáci rehabilitační třídy a zahráli na hudební nástroje (vozembouch, metalofon, chimes, dřívka, buben) dvě písničky. S diváky se rozloučili hrou na rolničky v hudebním vystoupením na písničku Zima, zima od H. Zagorové a nakonec dokonce hezky nasněžilo!

Následovalo pásmo zimních a vánočních básní a písní v podání žáků třídy p. uč. Olgy Hanauerové, kteří se rovněž doprovázeli na hudební nástroje.

Žáci ze školní družiny si připravili dramatizaci pohádky Svatojánek. Pohádka byla prezentovaná s pěknými kostýmy.

Poté vystoupila třída p. uč. Dagmar Jirouškové s básničkou Bílá barva a Prosinec a s písněmi Muzikantská a Nekonečná zima.

„Teď budeme tancovat my“, hlásily děti, protože následovalo taneční vystoupení zájmového ateliéru zumba.

Také žáci ze třídy p. uč. Sunkovské a Jílkové recitovali pěkné vánoční básničky a přání.

Naši středoškoláci si připravili velmi pěknou dramatizaci. Připomněli nám význam pranostik a štědrovečerních zvyků, jako je například třesení bezu, házení pantoflí, pouštění skořápkových lodiček po vodě, symboliku řetězu kolem stolu. Dále pak omývání studenou vodou, význam vkládání šupiny pod talíř, rozkrajování jablka, aj.

V úplném závěru besídky zaměstnanci školy zazpívali všem přítomným vánoční píseň Michala Tučného Kůň cinknul zlatou podkovou a paní ředitelka Mgr. Hana Vanická poděkovala všem účinkujícím za pěkná vystoupení a popřála všem dětem splněný dárek pod vánočním stromkem. Všem v sále také popřála krásné Vánoce, pevné zdraví, hodně štěstí v novém roce 2016. 

Mgr.Markéta Uhrová

fotografie zde:www.zmapjesenice.cz/fotogalerie/

Zpět