V ZÁKLADNÍ ŠKOLE, MATEŘSKÉ ŠKOLE SPECIÁLNÍ A PRAKTICKÉ ŠKOLE V JESENICI SI HRAJÍ DO NOTIČKY UŽ ČTRNÁCT LET

30.05.2017 14:11

(Uveřejněno v Jesenickém občasníku)

Po třinácti letech už to není boj. Po třinácti letech to není nové a neznámé. Po třinácti ročnících je každoroční Notička spíše takové rodinné setkání. Setkání “rodin” základních škol speciálních, mateřských škol i dětských domovů, které se nebojí ukázat celému kulturnímu centru, že mají talent.

 

Letošní čtrnáctý ročník přehlídky se nesl v duchu pohádek a všech sedm zúčastněných zařízení nešetřilo kreativitou, žádná forma umění nezůstala stranou - tanec střídal divadlo, zpěv doprovázely malované obrázky a nejedny housle či kytara v podání paní a slečen učitelek.

 

Centrálním tématem byly české pohádky a především písničky z nich. Domácí jeseničtí uvedli celou přehlídku zpívaným pásmem z nejrůznějších pohádek, rakovničtí zinscenovali sérii výletů do pohádek pomocí divadelní cestovní kanceláře a při přehlídce dětí z oráčovské školky vjel na pódium i Večerníček na koloběžce. Písničky z širokého výběru českých pohádek předvedly také děti z Kralovic a Podbořan – a píseň Dělání si bez váhání zazpívali i dospělí v publiku – zatímco rakovničtí se ve svém druhém výstupu rozhodli soustředit na jednu pohádkovou klasiku, Zlatovlásku. Stejný přístup zvolily i děti z DD Mašťov, které nacvičily písničky z kultovního filmu, Ať žijí duchové.

 

Někteří účinkující se ale vydali i za hranice české kotliny – žáci ze Žatce předvedli taneční vystoupení a nebáli se odtančit mimo jiné i na hit hudební legendy Raye Charlese.

 

Mezinárodní přesah přineslo i překvapení, které na účinkující letos čekalo – setkali se s vietnamským buddhistickým mnichem mistrem Rumou, který se s nimi přijel podělit o svůj životní příběh a popřát jim do života (a rozdat kupu plyšáků). Mistr Ruma především zdůraznil, že si žáci mají učení ve školách vážit a užívat si ho, protože některé děti – jako právě on v mládí – nemají ke vzdělávání přístup.

 

A přestože je vždy dobré si tento fakt mnoha zemí připomenout, zdá se, že účastníci Notičky se učí rádi a aktivně ukazují, co umí.

 

Vzali si k srdci doporučení úvodních řečníků, ředitelky školy Hany Vanické, patronky Jitky Hrabalové a starosty Jana Poláka - který výjimečně nepředvedl svůj pěvecký talent z důvodu nemoci – která zněla: hlavně si ten den co nejvíc užít. Povedlo se vše od prvního zpěvu až po poslední zumbu, kterou tančili všichni.

Skutečně si čtvrtek 18. května společně užili a porotkyně Zdeňka Šperková mohla jenom chválit.

 

 

Bc. Barbora Hrabalová

Zpět