Týden zdraví - 9. - 13. 4. 2018

09.04.2018 09:45

Projekt „Týden zdraví“ zahájila paní ředitelka školy Mgr. Hana Vanická v tělocvičně školy. Následně všechny přivítaly organizátorky akce Mgr. Dagmar Jiroušková, Bc. Lenka Krejzová a Mgr. Jitka Lacinová. Žáci se dozvěděli průběh celého týdne a dostali složky s pracovními listy a náměty

na jednotlivé činnosti.

Poté se podle časového harmonogramu uskutečnily přednášky pro mladší i starší žáky

na téma „Zdravý životní styl“, které si připravila Bc. Lenka Krejzová. Součástí přednášek byly ochutnávky – ukázka a příprava smoothie, datlové raw kuličky a rýžová kaše s datlovým sirupem, konopným semínkem a gójou v bambusových lodičkách. Ochutnávky měly velký úspěch ve všech třídách.

V dalších dnech čekalo žáky plnění uložených úkolů, které byly zaměřeny na zdravý životní styl. Například se žáci v hodinách matematiky měřili, vážili a tyto údaje zaznamenávali do tabulek. Starší žáci si vypočítávali svůj BMI podle naměřených údajů a měli úkoly navíc, které vypracovávali v hodinách Výchovy ke zdraví.

Při plnění úkolů měření a vážení žáků jsme zjistili, 45 žáků naší školy dohromady měří 6914 cm, váží 657 kg, obvod pasu mají 3482 cm a jejich věk je 657 let.

Součástí Týdne zdraví byly pohybové aktivity žáků. V úterý se většina tříd vydala na polodenní vycházky a třída ZŠS I. v rámci hydroterapie do aquaparku Chomutov. Ve středu 11. 4. 2018 proběhl Olympijský víceboj. Disciplíny probíhaly, jak v tělocvičně, tak i venku na školním hřišti základní školy. Zde se hlavně běhalo – 60m, 500m nebo 1000m. V tělocvičně byla stanoviště například s hlubokým předklonem, zkrácené sedy-lehy, postoj čápa, hod basketbalovým míčem apod. Celkem se hodnotilo 8 disciplín a každá z těchto disciplín byla na konci Týdnu zdraví vyhodnocena vždy prvními třemi místy.

Ateliér Zdravého vaření „Hravě-zdravě“ se samozřejmě také zúčastnil celé akce. Pod vedením připravili členi kroužku zdravé bezlepkové sušenky, které dostali všichni žáci na slavnostním ukončení projektu jako odměnu za celotýdenní práci.

Ve školní jídelně po celý týden splňoval jídelníček požadavky na „zdravou výživu“. Žáci mohli ochutnat zajímavá zdravá jídla, např. k obědu indické kari s hrozinkovou rýží, čočkový salát s rybím filetem, pečenou řepu sypanou slunečnicovými semínky, ledovým salátem a strouhaným sýrem

s polentovou kaší; ke svačině kefírové mléko, lněný chléb s vajíčkovou pomazánkou, chléb s tvarohem a zeleninou; k večeři hovězí na zelenině s rýžovými těstovinami. Paní kuchařky celý týden sledovaly, jaká jídla žákům obzvlášť chutnala, aby je pak zařadily častěji do jídelníčku ve školní jídelně.

 V pátek 13. dubna se uskutečnilo slavnostní vyhodnocení celotýdenního projektu „Týden zdraví“ a středeční soutěže „Olympijský víceboj“.  Třídy vystoupily a prezentovaly, jak plnily své úkoly v průběhu týdne. Všem žákům byly předány pochvalné listy za aktivní účast v tomto projektu a zdravá sladká odměna – bezlepkové ovesné sušenky a banán. 

 

Akce připomněla důležitost zdravého životního stylu a motivovala žáky k pohybovým aktivitám a ke zdravému stravování.

 

,,Tělo nechť každodenní své hýbání má.“

Jan Amos Komenský

 

                                                                                                                            Organizátorky: Mgr. Lacinová, Bc. Krejzová a Mgr. Jiroušková

 

Fotografie naleznete zde: zmap.rajce.idnes.cz/Tyden_zdravi_-_9._-_13._4._2018/

 

 

 

 

 

 

Zpět