Týden zdraví 2019

02.04.2019 09:21

V úterý 2. dubna 2019 byl zahájen projekt na podporu pohybových aktivit a zdravé výživy žáků s názvem „Týden zdraví”.

"Vstávat! Vstávat a cvičit!" "Ale proč?" "Protože je ráno."

"Jenže já mám ještě noc! "

Po zaznění fanfár v tělocvičně školy, vyzdobené dětskými pracemi s tématikou zdravé výživy a postaviček Boba a Bobka, přivítala žáky zástupkyně ředitelky školy Mgr. Jana Měchurová.  Poté se již slova ujaly organizátorky akce Mgr. Jitka Lacinová a Mgr. Dagmar Jiroušková. Zástupci jednotlivých tříd obdrželi tabulky pro zaznamenání údajů – měření a vážení všech žáků školy. Velkým překvapením byly balíčky v látkových taškách pro třídy, které obsahovaly produkty na přípravu tzv. ,,zdravé svačinky“ (chia kaše s různými příchutěmi, mléko, sušené brusinky, slunečnicová semínka, vlašské ořechy, agávový a datlový sirup, smrkový med).  Pro třídy byla prvním úkolem příprava zdravé svačinky v rámci předmětu PV. Druhým úkolem bylo měření a vážení žáků, zaznamenání získaných údajů do tabulek (plněno v předmětech počtů či matematiky). Starší žáci sestavovali jídelníček včetně pitného režimu, bylo upozorněno na nevhodnost energetických nápojů; vypočítali BMI a v hodinách výchovy ke zdraví se seznamovali s různými alternativními způsoby stravování. Ze získaných naměřených údajů jsme zjistili, že 55 žáků naší školy dohromady měří 6 656 cm, váží 2 307 kg a jejich věk je 637 let.

Středa (3. 4. 2019) byla zaměřena na rozvoj pohybových aktivit žáků. V tělocvičně školy pod vedením Mgr. Renáty Jílkové se uskutečnil ,,Olympijský den“, při kterém žáci plnili 8 disciplín, např. skok z místa, zkrácené lehy – sedy, postoj čápa či hluboký předklon. Vše bylo zaznamenáno do výkonnostních tabulek. Každý žák za dané výkony získal sladkou odměnu – krabičkový džus a müsli tyčinku.

Některé třídy v rámci pohybových aktivit uskutečnily vycházku v okolí školy, jiní žáci pod vedením pedagogů připravily ovocné nápoje tzv. smoothies či v hodině výtvarných činností nakreslili Veselé ovoce –kolorovaná kresba s frotážováním. V rámci matematické gramotnosti někteří žáci navštívili obchůdek Nebe na zemi, kde si zakoupili "něco dobrého – zdravého“ na zub!

Celé čtvrteční dopoledne (4. 4. 2019) bylo věnováno oblíbeným „Tvořivým dílničkám“, které organizovaly Mgr. Radmila Sunkovská

a Mgr. Dagmar Jiroušková. Tentokrát byly dílničky zaměřeny na rozvoj praktických dovedností v oblasti stolování. Tématem stolování byly svátky jara – Velikonoce.  Žáci se zaujetím a nadšením vytvořili prostřené stoly, při kterých využili reálné předměty (nádobí, skleničky, příbory, ubrousky) či makety z kartónu a krepového papíru. Svoji tvořivost a estetické cítění ukázali při aranžování stolu – výběr ubrusu s různými dekory, výběr vázičky s jarními rozkvetlými keři či květinami, jarní vazby a dekorace. Odměnou byla pro žáky mandarinka.

Také školní restaurace se podílela na tom, aby celotýdenní stravování splňovalo atributy "zdravé výživy". Paní kuchařky připravily zajímavá jídla, např. těstovinový salát s tuňákem a mungo fazolkami, bulgur rizoto, zeleninovou pomazánku se zakysanou smetanou a tmavou houskou. Žákům a všem stravujícím byl zajištěn nejen dostatečný přísun vitamínů, minerálů, bílkovin a vápníku, ale i dostatek tekutin.

V pátek (5.4.2019) proběhlo slavnostní zakončení projektu Týdne zdraví, kolektivům tříd byly předány pochvalné listy a každý žák obdržel sáček s Müsli srdíčky. V jednotlivých disciplínách Olympijského dne byla vyhodnocena vždy první tři místa za každou diciplínu a jednotlivcům předány diplomy za pohybové aktivity. Završením celého projektu byly přednášky MUDr. Luhanové, jejichž součástí byly praktické činnosti pro žáky. Mladší žáci se aktivně účastnili přednášky: "Zdravé zuby" a starší žáci se zaujetím vyslechli přednášku s názvem "Marihuana".

Projekt přispěl nejen k rozvoji pohybových aktivit žáků, ale byla podpořena soutěživost dětí, jejich radost z pohybu a žáci byli motivováni ke zdravému stravování.  Součástí celého projektu byla fotodokumentace, kde je zaznamenáno, jak vše probíhalo! Pojďte ji zhlédnout s námi!

  Mgr. Dagmar Jiroušková, Mgr. Jitka Lacinová, Mgr. Radmila Sunkovská

 Fotografie naleznete zde: zmap.rajce.idnes.cz/Tyden_zdravi_-_2_-_5._4._2019/

 

 

Zpět