TŘETÍ KMD - JAK JSEM SE ZTRATIL ANEB MALÁ VÁNOČNÍ POVÍDKA

01.03.2015 19:04

V úterý 24. února 2015 jsme se vydali do Prahy již potřetí. Tentokráte jsme jako doprovodný program zvolili výstavu Pod hladinou Vltavy na Staroměstském náměstí v Paláci Kinských. Možná některé nové poznatky využijeme na našich každoročních přírodovědných soutěžích. Viděli jsme ryby známé i neznámé, například karase, jelce, štiky, lipany, oukleje, siveny, úhoře, lososy, amory,  líny, sumce, okouny, candáty, hrouzky, pstruhy duhové americké, jesetery, tolstolobiky a mnoho dalších. Viděli jsme ryby malé, obrovské i ryby dravé. Prohlédli jsme si z blízka starého sumce, který byl asi metr dlouhý a obrovského desetikilového kapra. Dokonce jsme byli svědky toho, že osmdesáticentimetrová štika obecná si sama ulovila poměrně velkou rybu. Zhltala jí najednou a pomalu posunovala do jícnu. Myslím si, že to byl pro nás asi největší zážitek z celé výstavy.

Plni dojmů jsme prošli Celetnou ulicí až k Palladiu, vyjeli eskalátory do druhého patra a těšili se na polední odpočinek v bistru McDonald‘s. Posilněni a odměněni dobrotami jsme se vydali k Divadlu v Dlouhé na divadelní představení Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka.

Příběh vyprávěl malý pětiletý Pavlík Tesař, který se jednoho Štědrého dne ztratil svému tatínkovi. A protože příliš nespěchal domů, procházel se vánoční Prahou. Potkal Pána s kaprem, netýkavou holčičku, co jde tatínkovi pro pivo, posledního pražského lampáře, navštívil Bílou labuť a peklo (vlastně sklad jedné hospody na Václavském náměstí), ale hlavně se seznámil s pošťákem Klementem a jeho koníkem Karličkou. Nakonec mu pomohli policisté. Pavlík si při hře na policejní stanici na své bydliště vzpomněl a vrátil se domů.

Autor úpravy a režisér Jan Borna dal příběhu formu divadelní revue a doslova ji prošpikoval naživo hranými hity let šedesátých – Měla vlasy samou loknu, Roň slzy, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Purpura, Chrám svatého Víta, Chytila jsem na pasece motýlka…

Potom už jsme jeli zpět do školy.   

Mgr. Markéta Uhrová

Zpět