SOLNÁ JESKYNĚ

20.05.2015 19:34

Dne 12. 5. 2015 jsme v rámci ozdravného pobytu uskutečnili turistickou vycházku s návštěvou solní jeskyně. Pozorovali jsme a fotografovali jesenickou přírodu, plnili tělovýchovné a přírodovědné úkoly.  Hned ráno nás šimralo svými paprsky ranní sluníčko. Cestou jsme dokonce uviděli hlemýždě zahradního a slepýše křehkého. Naším cílem bylo místo klidu a relaxace, solná jeskyně, která byla nedávno vybudována v Hotelu Jesenice.

Rozdělili jsme se na dvě skupiny. Jedna skupina relaxovala v solné jeskyni, ta druhá plnila úkoly v přírodě.

Stěny solné jeskyně jsou vystavěny z opracovaných kvádrů přírodní soli, členitý strop tvoří umělé krápníky a na zemi je vysypána silná vrstva směsi solí, z nichž převažuje sůl z Mrtvého moře. Tato sůl určuje unikátní ionizované ovzduší. Teplem vycházejícím z podlahy solné jeskyně se prosycuje vzduch prvky, které jsou v soli obsaženy ((jód, draslík, sodík, vápník, hořčík, brom, selen).

Solná jeskyně byla pro nás místem klidu a relaxace. Po dobu 40 minut jsme relaxovali při příjemné hudbě a osvětlení. Stačilo odložit svrchní oblečení, obout si bílou obuv a pohodlně se uvelebit do pohodlných lehátek. Pokud by se někomu bylo při 20-23 stupních zima, mohl se přikrýt dekou. Některým z nás se podařilo i usnout.

Při dopolední rozcvičce jsme si protáhli všechny končetiny, proběhli se, vyběhli do lesa a házeli šiškou na cíl. Nasmáli jsme se při nafukování balónků a jejich pinkání. Dlouho nám však nevydržely a praskly.

Naše přírodovědné vědomosti jsme si ověřili při určování rostlin, lesních keřů a plodů. S chutí jsme snědli dopolední svačinu v přírodě, občerstvili se plody hroznového vína a vypili pohárky čaje.

Na zpáteční cestě jsme pozorovali krásy jesenické přírody, některé vyfotografovaly a povídali jsme si o netradičním zážitku ze solné jeskyně.

V úterý 2. 6. 2015 se těšíme na další pobyt v přírodě a návštěvu solné jeskyně.

Poděkování patří personálu Hotelu Jesenice, který byl velmi příjemný a vstřícný při komunikaci. Mohli jsme využívat bez problémů zahradní nábytek a navíc ceny vstupu byly velmi příznivé.

  Zapsala: Mgr.D.Jiroušková, tř.učitelka ZŠS II.

Zpět