PRVNÍ KMD V LETOŠNÍM ŠKOLNÍM ROCE - DĚJINY KONTRA SPEJBL

23.11.2015 19:46

Letošní první výjezd do naší stověžaté matičky padl na 19. listopad. A protože je podzim sice krásné roční období, přece jenom je to období trochu smutné. Proto jsme se rozhodli, že si tento den trochu rozsvítíme návštěvou Choco – Story, muzea čokokolády poblíž Staroměstského náměstí v centru historické Prahy.

O tomto muzeu jsme uvažovali již delší dobu a teď nastala ta pravá chvíle. Při placení vstupného jsme si všimli cedulky, že vše co sníme je v ceně vstupného. Hurráá! Dověděli jsme se mnoho zajímavostí o historii i pěstování kakaových bobů.  Viděli jsme několik video projekcí o zpracování a výrobě různých druhů a typů čokolád. Ve stojanech v muzeu bylo také několik automatů na čokoládu, stačilo jen otočit kličkou a mohli jsme ochutnávat jednu za druhou. Bílou, mléčnou, hořkou, s různými poměry kakaa a kořením.

Po prohlídce muzea na nás čekal pan cukrář, aby nám ukázal ruční výrobu plněných belgických pralinek pěkně zblízka. Všichni jsme se shodli, že mu to šlo od ruky. Jeho výrobky jsme pak samozřejmě mohli také ochutnat. Byly výborné. Mňamka!

Ale to nejlepší nás teprve čekalo. Po vzorné hygieně rukou, jsme dostali všichni zástěry, kornoutek plný tekuté bílé čokolády a obkreslili jsme maskota muzea panáčka Choclalu. Po zaschnutí jsme druhým kornoutem, ve kterém byla mléčná čokoláda, vyplnili celý obrázek. Zbytek čokolády jsme si, jak jinak, taky dojedli. Po zaschnutí jsme dostali naše výtvory do plastové krabičky a mohli jsme si je odnést domů, pochlubit se rodině. V muzeu se nám všem líbilo, někteří si pořádně naplnili břicha čokoládou. Jenže nás čekalo další dobrodružství.

 Došli jsme na Můstek a přejeli metrem na Dejvickou. Při východu z metra už jsme z dálky viděli naši oblíbenou Bageterii Boulevard. Tam jsme poobědvali a odpočinuli jsme si.

Divadlo Spejbla a Hurvínka je od Bagetérie jen pár kroků, a tak jsme tam byli včas, abychom stihli ještě několik fotografií s hlavními herci.

Potom už jsme se těšili na divadelní představení Dějiny kontra Spejbl. Prostřednictvím Spejbla a Hurvínka, díky jejich humoru a typickému vidění světa, jsme se seznámili s objevy, které vznikly se záměrem ulehčit lidem život, nakonec však byly proti nim zneužity. Ačkoliv je toto téma velmi aktuální, představení není vůbec nové. Pan Skupa (zakladatel divadla, loutkoherec) ho poprvé uvedl již v roce 1932.

Po zhlédnutí představení jsme za tmy nasedli do auta a vydali se zpět do školy.

Navzdory nevlídnému počasí, jsme si den v našem hlavním městě opravdu užili!

Mgr. Markéta Uhrová

fotografie zde: www.zmapjesenice.cz/fotogalerie/

Zpět