PROJEKT TÝDEN ZDRAVÍ (27. – 31. března 2017)

20.04.2017 19:19

 

Vstávat a cvičit!

     Tímto heslem byl v pondělí 27. března 2017 zahájen projekt na podporu pohybových aktivit a zdravé výživy žáků  s názvem „Týden zdraví“ .

     Po zaznění fanfár v tělocvičně školy , vyzdobené  dětskými pracemi s tématikou zdravé výživy a postaviček Boba a Bobka , přivítala žáky ředitelka školy Mgr. Hana Vanická. Poté se již slova ujaly organizátorky akce  Mgr. Jitka Lacinová, Mgr. Dagmar Jiroušková a  Bc. Lenka Krejzová. Zástupci jednotlivých tříd obdrželi složky se zadanými úkoly a náměty na činnosti.

     V pondělí 27. 3. 2017 se uskutečnily pro mladší i starší žáky přednášky s tématem „Zdravé potraviny“, které si připravila Bc. Lenka Krejzová. Nedílnou součástí byly ochutnávky ,,zdravých potravin a nápojů“ – celozrnné bagety s tuňákovou, mexickou a francouzskou pomazánkou, Vitakáva, bylinkový čaj, cereální a bezlepkové tyčinky, müsli srdíčka, jahelné křupky a chia puding. Přísun vitamínů zajistila ukázka a příprava smoothie, které žáci s nadšením ochutnali.

      V průběhu celého týdne žáci plnili nejrůznější  aktivity zaměřené na zdravý životní styl. Sestavovali jídelníček včetně pitného režimu, měřili se a vážili, tyto údaje zaznamenávali do tabulek, vypočítávali BMI, v hodinách PV a VČ vyráběli potravinovou pyramidu. Starší žáci se navíc seznamovali v hodinách VkZ s různými alternativními způsoby stravování (RAW strava, bezlepková dieta, vegetariánství apod.).

Ze získaných naměřených údajů jsme zjistili, že 36 žáků naší školy dohromady měří 5 223 cm, váží 1813 kg a jejich věk je 534 let.

      Tématem kolektivní práce bylo vyrobit „potravinovou pyramidu“, nakoupit v prodejně ,,Nebe na Zemi“ suroviny na banánové bezlepkové muffiny, a ty připravit a upéci. Chutnaly skutečně skvěle a všem se vydařila tato zdravá pochoutka!

      Třída ZŠS III. navštívila aquapark Chomutov - v rámci hydroterapie .

Ve středu se uskutečnili polodenní vycházky na čerstvém vzduchu zaměřené na turistiku s plněním různých pohybových aktivit. Některé třídy využili prostor tělocvičny k netradičním pohybovým aktivitám a dvě třídy si vyzkoušeli bezpečnou jízdu na koloběžkách.

      Také školní restaurace se podílela na tom, aby celotýdenní stravování splňovalo atributy ,, zdravé výživy“. Paní kuchařky připravily nová a zajímavá jídla, která byla ve většině případů bezlepková, např.  švej-ču-žou a rýžové těstoviny, přírodní rybí filet a čočkový salát, pečená řepa s ořechy a polentová kaše, zeleninový salát s kukuřicí, hráškem, brokolicí a celozrnnými těstovinami, kuřecí roláda se špenátem – bramborová kaše – mrkvový salát.

Žákům a všem stravujícím byl zajištěn nejen dostatečný přísun vitamínů, minerálů, bílkovin a vápníku, ale i dostatek tekutin.

     V pátek 31. března se uskutečnilo slavnostní vyhodnocení celotýdenního projektu. Ke slavnostní náladě přispěly písně školního pěveckého sboru Sluníčko pod vedením Mgr. Olgy Hanauerové a Mgr. Markéty Uhrové.

Každá třída se pochlubila svým kolektivním dílem ,, potravinová pyramida“, někteří pracemi jednotlivců, ale také prezentací fotografií při jednotlivých činnostech.

      Kolektivům tříd byly předány pochvalné listy za aktivní účast v tomto projektu. Nedílnou součástí byla zdravá sladká odměna – müsli tyčinka a vitamíny v podobě mandarinky. 

Akce přispěla nejen k rozvoji pohybových  aktivit žáků, ale podpořila soutěživost dětí i jejich radost z pohybu a motivovala je ke zdravému stravování.

 

,,Vždyť zdraví je tím nejcennějším, co člověk má.“

 

Organizátorky: Mgr. Lacinová, Bc. Krejzová a Mgr. Jiroušková

fotografie zde:    www.zmapjesenice.cz/fotogalerie/

 

 

Zpět