Notička 2024

04.06.2024 08:47

 

Ke krásnému jarnímu měsíci květnu již neodmyslitelně patří „Notička“ – soutěžní přehlídka škol a speciálních zařízení ve zpěvu a tanci. Všichni jsme se setkali ve čtvrtek 23. května v Jesenickém kulturním domě na v pořadí 19. ročníku! A opět bylo na co se dívat. Přehlídku zahájili bubeníci ze skupiny „Drums bum“, která vznikla na podzim. Žáci bubnovali doprovod k písni „Práti z Karibiku“. Po vydařeném úvodu následovalo přivítání paní ředitelkou naší školy Mgr. Hanou Vanickou. Hodně zdaru popřáli i pan starosta Ing. Jan Polák a paní porotkyně Zdeňka Šperková. Chybět nemohly ani hlavní organizátorky celé akce paní učitelky Mgr. Olga Hanauerová a Mgr. Markéta Uhrová.

Přehlídky se zúčastnilo celkem 94 účinkujících ze 7 zařízeních středočeského, plzeňského i ústeckého kraje. Vystoupení měla společné téma: „Názvy měst a vesnic v českých písních“.

První vystoupení patřilo žákům naší školy. Se sborem „Sluníčko“ jsme se vydali „Od města k městu“. Pěvecké vystoupení obsahovalo písně: „Já jsem z Kutné Hory“, „Chlumecký zámek“, „Ó Velvary“, „Okolo Třeboně“, „Žádný neví co sou Domažlice“. S další písní jsme se podívali do Brna a na závěr do Těšína (Jaromír Nohavica - „Dokud se zpívá). SŠ, ZŠ a MŠ Rakovník si pro nás připravili taneční vystoupení „Na výletě“. Malé děti z mateřinky jely dokonce „Rychlíkem z Opavy až do Prahy“ a na závěr celého jejich vystoupení jsme mohli jet s nimi! Představení bylo pojaté i jako zapojení samotných diváků. Děti s paní učitelkami sešly z pódia, a kdo chtěl mohl se k jejich mašince připojit. Odezva byla veliká, a tak se vytvořil opravdu dlouhý zástup a mašinka měla spoustu vagónů. Kralovičtí – ZŠP Kralovice zazpívali svoje „cestovatelské“ pásmo a Žatečtí měli připravené krásné vystoupení pod názvem „Spolu to zvládnem“. Na přehlídce nechyběl ani Domov sociálních služeb Liblín, který nachystal pěvecké představení v doprovodu akordeonu „S písničkou po Čechách“. Poté nás čekal tanec a to moderní v podání žáků Základní školy z Podbořan. Velice hezké a také odvážné, to proto že na pódiu vystupoval úplně sám, bylo vystoupení Davida Parpela. V pořadí druhou písničku od Lucie Bílé „Dobrý kafe“ jsme si s ním zpívali všichni.

Nechtěla bych být v roli paní porotkyně, protože všechna vystoupení byla povedená. Bylo znát, že žáci se na svá představení připravovali, často byly k vidění i různé rekvizity. Na „Notičce“ je krásné také to, jak sálem putuje energie. Z pódia k divákům a naopak. Každé vystoupení diváci ocenili, mnohokrát povzbuzovali a přidávali se k jednotlivým částem vystoupení. Po vyhlášení a celkovém zhodnocení jsme si zazpívali společnou píseň „Okolo Frýdku cestička“. Nálada z celého dopoledne se tak ještě umocnila. Nezbývá než se těšit na další, jubilejní 20. ročník.

Bc. Lucie Krausová Kabátová

 

fotografie zde: www.rajce.idnes.cz/zmap/album/noticka-2024

Zpět