MUZEJNÍ NOC

25.11.2013 13:52

V úterý 19. listopadu odpoledne jsme se vydali pochmurným městem do Vlastivědného muzea v Jesenici. Paní Kateřina Bílá s kolegyní pro nás připravily velmi pestrý program. Po krátké úvodní přednášce o historii Jesenice jsme se rozdělili na dvě skupiny a začali řešit připravené úkoly. Bylo pro nás připraveno několik obrázků z pohádky Z. Müllera  Jak Krtek ke kalhotkám přišel. To však byla jen úvodní část. Sestavili jsme děj pohádky a připomněli si všechny zvířecí pomocníky při výrobě kalhotek. Paní Bílá souběžně ukazovala jednotlivé řemeslné nářadí našich předků, které nám přiblížilo, jak lidé kdysi zpracovávali len, předli, tkali a barvili textilie. Seznámili jsme se s lamačem, česačem lnu a kolovrátkem. Také jsme měli možnost si zblízka prohlédnout velké dřevěné kolo vozu, cepy a starou historickou kosu na trávu a obilí.

Potom jsme se přesunuli do prvního patra, kde jsme si mohli sami vyzkoušet práci muzejníka. V bílých rukavicích jsme si velmi detailně prohlédli muzejní exponáty a všechny náležitosti jsme museli zapsat do předem připravených archů. Popis předmětu a jeho stav, způsob nabytí (dar, nákup), zařazení v expozici či v depozitáři. Tato aktivita nás všechny velmi zaujala. Zejména když jsme si po vyplnění katalogového listu mohli vše orazítkovat a nakonec podepsat.

Po zvládnutí muzejní legislativy jsme se šli vyučit jesenickým mastičkářem. V Muzeu je totiž také historická lékárna. Ve hmoždíři jsme si každý nadrtil sušený heřmánek a v lékárnické mističce umíchal svou vlastní léčivou mast na drobné kožní oděrky. Poté jsme si každý svou mastičku odnesl v kelímku do školy společně s osvědčením „ Jesenický mastičkář“.

 

To ale nebyl konec a večer byl teprve před námi…

A byl to opravdu neobyčejný večer, plný překvapení.

Abychom večerní program zvládli, pořádně jsme se nejdříve posilnili v naší skvělé školní jídelně.

A potom hurá do tělocvičny, kde nás čekalo první, opravdu velké překvapení.

Krásné, nové stany spolu se samonafukovacími karimatkami uprostřed tělocvičny.

To byla nádhera!

Po důkladném prozkoumání a prohlédnutí nové výbavy na naše školní turistické pobyty, jsme shlédli velmi pěkné a vtipné vystoupení našich spolužáků.

A co dál? No přeci dlouho očekávané večerní čtení.

Ještě chvilku musíme vydržet, starší žáci pro nás totiž připravili druhou večeři – výborný bramborový guláš. Moc jsme si pochutnali.

 

A jde se na již zmíněné čtení. Nejdříve jsme se rozdělili do skupinek podle věku, hezky

a pohodlně se uvelebili, a potom už soustředěně naslouchali předčítání z různých knih.

Na malé děti čekaly pohádky, pro starší žáky připravila paní muzejnice Kateřina Bílá čtení pověstí z Jesenicka. Čtení se nám všem líbilo.

Moc nechybělo, a někteří z nás usnuli.

Protože měl ale nastat nejočekávanější večerní program – tajemná procházka večerní školou,

všichni se rychle probrali.

Rozdělili se do dvojic a vyrazili z družiny na noční putování po škole. Putování to nebylo ledajaké. Cesta byla vyznačená svíčkami, u kterých byly připravené různé úkoly.

Bylo to opravdu napínavé, ale všichni to zvládli.

Tak a teď do hajan! Ale kde budeme nocovat? To je přeci jasné.

Žáci praktické školy si připravili spaní v tělocvičně a vyzkoušeli nové stany, starší a mladší žáci základní školy praktické a základní školy speciální nocovali ve svých třídách.

To byl zážitek! Všichni jsme si to moc užili a těšíme se na další dobrodružné setkání.

Bc. Šárka Fialová a Mgr. Markéta Uhrová

 

 

Zpět