HUDEBNÍ VÝCHOVA - ÚNOR 2014

18.02.2014 18:23

Rádi zpíváme, posloucháme písničky a hrajeme pohybové hry. Hudební výchova patří mezi naše oblíbené předměty. Nahlédněte s námi do jedné hodiny HV a přesvědčíte se, co všechno umíme a čemu se učíme. Na začátku vyučovací hodiny jsme opakovali  říkadlo Vrabec, při kterém jsme si protáhli svá těla. Byli z nás vrabečci, kterým je zima, mají profoukaná peříčka a prosí hodné děti, aby jim schovávaly drobečky. Za doprovodu kytary jsme si  zazpívali píseň Vrabec,  kterou jsme rytmicky doprovázeli na ozvučná dřívka.

Trošku jsme se unavili, a proto nám přišla vhod chvilka relaxace na koberci. Zaposlouchali jsme se do relaxační hudby z CD Zvonečky. Po chvilce odpočinku jsme nacvičovali hru na zvonkohru - chromatický metalofon (melodický nástroj s černými a bílými ocelovými kameny). Úderem dřevěné paličky jsme se snažili napodobit právě zvuk zvonečků. Při otevřeném okně jsme poslouchali a rozlišovali zvuky z ulice, a kdo slyšel opakující se zvuk jedoucího auta, se přihlásil a získal další bod.

V další části hodiny jsme poznávali a určovali hudební nástroje, pokoušeli se na ně hrát, vyloudit ten správně znějící tón. Nikomu nečil problém zahrát na bonga, bicí nástroj složený ze dvou malých bubnů, připojených navzájem k sobě. Tento hudební nástroj pochází z Kuby. Ti šikovnější zopakovali danou rytmickou řadu. Při správném uvolnění ruky se nám podařilo také rozeznít dvouřadou plastovou tamburínu.

Ale nejnáročnější bylo vyloudit kovový chřestivý zvuk z cabasu. Tento nástroj má původ v Africe, skládá se z ocelového cylindru, kolem něhož je ovinut ocelový řetízek. Naše soustředění narušil drnčivý zvuk valchy, který používáme jako rytmický hudební nástroj. To jsme se nasmáli, jaké zvuky jsme vyloudili na valše. Valcha je deska s rovnoběžnými vlnitými výstupky a žlábky. Tento jednoduchý nástroj se používal v minulosti k praní textilií i k výrobě plsti.

V závěru hodiny jsme každý samostatně vybírali a pojmenovávali  ten hudební nástroj, který se nám nejvíce líbil a lahodil našemu uchu. Na vybraný hudební nástroj jsme ještě jednou zahráli.

Podívejte se na fotografie, kde uvidíte nás, pilné žáky, ale také uvedené rytmické hudební nástroje.

                                                        Mgr. D. Jiroušková

 

Zpět