EXPEDICE ZBOŘENÝ MLÝN

06.11.2013 19:11

Žáci naší školy měli příležitost si zahrát na přírodovědce, kteří se vydali na expedici. Ta se uskutečnila dne 22. 10. 2013 v rámci projektu EVVO, který má název ,,S Ondřejem Sekorou za havětí drobnou“. Celou akci zorganizovala ŘŠ, Mgr. Hana Vanická, jejímiž spolupracovníky byli Mgr. Renáta Jílková a žáci ZŠP II.

Po motivačním rozhovoru, zadání úkolů a zhlédnutí příběhu O Ferdovi, byli všichni žáci přepraveni služebním autem k výchozímu stanovišti.  Imobilní žáci byli převezeni přímo na tábořiště Zbořený mlýn.

Ostatní žáci se vydali od hřbitova v Krtech po vyznačené trase k danému cíli – tábořiště Zbořený mlýn. Trasa byla značená žlutými fáborky a plnili jsme 7 úkolů, odpovídali na záludné otázky. Čím se živí mravenec lesní? Kolik má nohou? Co nosí na krku Ferda Mravenec?  Pozorovali jsme koloběh látek v lese, okolí kolem sebe, zahráli si na lesní detektivy a fotografovali krásy přírody. Našim zrakům neunikly skulinky a chodbičky od hmyzu v kůře stromů, pavučiny a pro lepší pozorování lišejníků jsme použili lupy. Někteří z nás byli tak úspěšní, že spatřili žížalu, ještěrku, slunéčko sedmitečné, srnku a na hladině rybníku bruslařku obecnou. Sluníčko nám svítilo na cestu, ale padla i velká mlha a někteří nadšenci, okouzleni krásami přírody, zabloudili.

Nakonec vítězoslavně všichni dorazili do cíle, ohřáli se u ohýnku a hladové žaludky odměnili opečenými buřtíky. Po malé pauze jsme se vydali na stanoviště, na kterých jsme plnili další úkoly (stavění obydlí pro mravence, hádání předmětů podle hmatu, kimovka).

Mlha se opět zvedla a sluníčko nás pošimralo svými paprsky. Tak se nám poskytl výhled do okolí – na hráz rybníka, stromy, keře a další zákoutí. Někteří nelenili a šli prozkoumávat další krásy okolí, které skryly do fotoaparátu. Byli i tací, kteří lenošili a chvilky využili k popovídání a vyhřívání na sluníčku.

Toto hezké dopoledne uteklo jako voda v potoce, ale zážitky, fotografie a vyplněné pracovní listy nám připomínají, jací jsme byli skvělí přírodovědci!

Prohlédněte si některé fotografie, které vypovídají o této přírodovědné expedici.

                                                                       Mgr. Dagmar Jiroušková

Zpět