Expedice Rusalčino jezírko

03.06.2021 19:32

Už je to hooodně dávno, kdy ve škole proběhla poslední expedice. Proto jsme se rozhodli, že je načase zase jednu připravit (samozřejmě za dodržení všech hygienických opatření). Pro zdatné žáky jsme vybrali trasu okolím Jesenice dlouhou cca 9 km a nazvali ji Expedice Rusalčino jezírko. Bylo připraveno i několik tras s úkoly, které byly kratší a byly přizpůsobeny individuálním možnostem žáků.

Start expedice byl v blízkosti žel. zastávky Kosobody. Cesta vedla lesem kolem starého žulového lomu do Bedlna kolem kamenného kruhu. Příští zastávkou byl další zatopený lom, který v minulosti využili i filmaři z Barrandova k natáčení Rusalky, Nesmrtelné tety a Radúze a Mahuleny. Po té trasa směřovala přes Chotěšov lesní cestou zpět do Jesenice. Součástí trasy bylo průběžně vypracovávat zadané úkoly: měřit trasu a čas, získat povědomí o těžbě žuly v okolí Jesenice kdysi a dnes, opakovat si učivo zejména z přírodovědy, přírodopisu, vlastivědy, zeměpisu (poznávání místa školy a jeho okolí, základy orientace v přírodě, topografické znalosti, poznatky o živé a neživé přírodě). Žáci se také v rámci hudební výchovy seznámili s operou A. Dvořáka Rusalka a vyslechli několik úryvků áríí.

Druhá trasa expedice byla umístěna do lokality Bedlna, kde měli možnost žáci navštívit dva kamenné menhiry a zvládnout krátkou přírodovědnou vycházku. Zadané úkoly měla i skupina, která šla třetí trasu. Samozřejmě jsme k přepravě žáků více či méně potřebovali školní auta a naše pány řidiče.

Všichni však měli jedno společné, a to úkol: vytvořit druhý den v rámci vyučování z celé expedice své třídní fotoalbum.

Počasí nám přálo, sluníčka bylo habaděj, dešťová kapička ani jedna, a tak jsme se do školy vrátili příjemně unavení, udolaní sluníčkem a plni nových zážitků.

Třetí den již měly všechny třídy zadané úkoly připravené k prezentaci a tak jsme se sešli, abychom vše vyhodnotili, předali diplomy a odměnili je čokoládou. Ptáte se, jestli vše splnili? A jestli je to vůbec bavilo? Podívejte se sami!!!!

Z názorů členů expedice:

„…..užili jsme si zábavu……líbily se mi kameny….hezkej zážitek…..expedice se mi líbila…hezkej rybník……bolely mě nohy……docela dobrý…“

                                                                                                                                                                                            Mgr. Markéta Uhrová, ZŘŠ

Fotografie naleznete zde: zmap.rajce.idnes.cz/Expedice_Rusalcino_jezirko_2021/

                                                                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět