EXPEDICE ORÁČOV - počátek spolupráce s MŠ Oráčov

20.09.2015 19:53

Když jsem ráno rozhrnula závěs a viděla slunečnou oblohu, napadla mě známá písnička z pohádky „Svítí, svítí slunce nad hlavou…“ a já si oddychla. Tento den byl totiž velmi důležitý. Na čtvrtek 17. 9. 2015 byla naplánovaná první celoškolní expedice letošního školního roku. Měla to totiž být oprava plánovaného propršeného červnového dne, kdy jsme byli nuceni celou akci zrušit a přesunout na září, a já všechno na dnešek již podruhé připravila. Kdyby to nevyšlo zase, to už by byla vážně smůla. Tentokrát to ale vypadalo dobře, i předpověď byla slibná. Tak snad se vše podaří!

Do Oráčova jsme se přepravili vlakem a školním autem. V Oráčově jsme se rozdělili do tří skupin. V první skupině byla třída ZŠP I. a společně s MŠ Oráčov se vydali do lesa plnit přírodovědné úkoly, aby na konci našli část pokladu ze Zámeckého vrchu. A našli- malé hračky a zlaté čokoládové mince!

Druhá skupina tvořená ZŠP II., ZŠS II., III. a PrŠ měla smluvenou schůzku na návsi s panem starostou Bc. Jiřím Vodrážkou a dověděla se mnoho nového o obci. Získané informace z minulosti i současnosti obce vyplňovali do připravených pracovních listů. Po vyplnění listů mohli všichni společně hledat poklad, který nakonec našli v kostele svatého Jakuba!

Třetí skupina složená ze tříd RT ZŠS a ZŠS I. měla také domluvenou schůzku, ale na zemědělské farmě pana Oplta. Žáci měli možnost si prohlédnout domácí zvířata, hlavně skot a traktory. Největším zážitkem však bylo si zblízka prohlédnout a pohladit týdenní telátko. Bylo moc krásné. Při zpáteční cestě hledala i tato skupina svůj poklad. Ten byl ukrytý ve vyskládaném dřevě u pole a našel ho náš nový spolužák Tin.

Každá skupina měla svou malou odměnu za práci „v kapse“, a tak se teď všichni těšili na trochu té zábavy. Ta na nás čekala na zahradě ve školce. Tam se totiž sešly všechny skupiny. Naše paní ředitelka Mgr. Hana Vanická poděkovala paní ředitelce MŠ Oráčov Táně Křížanovské za možnost prožít společný den a panu starostovi Bc. Jiřímu Vodrážkovi za ochotu a čas, který věnoval dětem. Obě paní ředitelky se shodly na tom, že by tato společná akce nemusela být ojedinělá a že další by mohly následovat. Vznikla by průběžná spolupráce mezi MŠ Oráčov a naší školou. Celou dobu povídání již děti sledovaly po očku gril v koutě zahrady, kde už dnešní šéfkuchař (náš pan řidič Jiří Pleier) připravil špekáčky k obědu. A věřte nebo ne, nezůstal mu ani jeden. Všechny buřty skončily v našich bříškách.

Pak všichni dostali možnost společně si pohrát a využít všechny možnosti zahrady – hrací prvky, pískoviště, trampolínu, či si odpočinout. Někdo si sedl do vyhřáté trávy, někdo si sedl do stínu vzrostlého stromu, někdo se houpal či točil a někdo hrál na schovávanou, na honěnou či fotbal.

Potom jsem si půjčila kytaru paní ředitelky Křížanovské a sedla jsem si do stínu velkého smrku. Začala jsem brnkat písničky jen tak pro sebe a najednou se všichni seběhli a posedali jako houbičky do trávy. Nastal čas ke společnému zpívání. Všechny děti musely společně poznat písničku na obrázku a s kytarou ji zazpívat. Po zvládnutí všech připravených písniček a ještě několika dalších dle výběru dětí jsme pak dostali od paní kuchařky z mateřské školy výborný perník s kokosem. To byla dobrota!

Na zahradě se nám líbilo, počasí nám vyšlo, bylo krásně slunečno až horko. Děti od nás ze školy si našly nové kamarády ze školky a pěkně si s nimi pohrály. Společně jsme strávili moc pěkný den. Jenže všechno musí jednou skončit a my se už museli začít opravdu loučit.

Před odchodem ještě starší žáci pomohli uklidit zahradní nábytek i použité nádobí. A při samotném loučení jsme každému z dětí dali plyšáka. A to už byl úplný konec. Věděli jsme,  že se zase někdy uvidíme. A tak se ozvalo bouřlivě „Ahoj!“

Mgr. Markéta Uhrová

fotografie zde: www.zmapjesenice.cz/fotogalerie/

 

Zpět