Expedice Červený Újezd

12.10.2017 10:42

Máte rádi pohádky, příběhy a tajemství? Určitě ano, my také, proto jsme si ve škole vyprávěli pohádkový příběh o tom, jak na hradě Kulíkově hospodařil pan Krbec s kocourem Kokešem a dalšími zvířecími a lidskými bytostmi.

Na základě našeho vyprávění jsme se všichni vydali ve čtvrtek 12. října autobusem na tajemný hrad Červený Újezd, který se nachází nedaleko města Unhošť. Tajemný proto, že málokdo z nás tento hrad znal.

Jeli jsme plni očekávání, co na nás čeká a co všechno uvidíme a zažijeme. Při příjezdu nás upoutala krásná stavba jako stvořená pro pohádky a moc milá paní průvodkyně. Dozvěděli jsme se, že hrad je historizující novostavba postavená ve stylu rytířské tvrze a usedlosti v letech 2001 – 2002.

V objektu je umístěno soukromé muzeum dokumentující venkovský život od 17. do 20. století. 

Prohlédli jsme si různé tradiční řemeslné dílny – bednářství, pekařství, mlynářství, kovářství, vinařství….. Velmi se nám líbily repliky obytných světnic doplněných malovaným nábytkem, dobovým nádobím nebo selskými kroji. Zaujala nás také chodská a krkonošská světnice, pokoj pro šlechtu, rytířský sál i zbrojnice.Po skončení prohlídky hradu nás paní průvodkyně vzala do zahrady, která se nachází v objektu hradu, kde jsme si zahráli zajímavou hru s barevnými dřívky. Běhali jsme a závodili. Je jasné, že za svoji odvahu a statečnost vyhráli všichni.

A když jsme měli hlad a žízeň? Bylo o nás také vzorně postaráno. Svačili jsme i obědvali ve velmi příjemném prostředí, v dobové restauraci Krčma.

Při odjezdu všichni žáci dostali za odměnu perníkovou medaili, stříbrňák a pohled.

Bylo nám líto, když jsme odjížděli a zamávali hradu na pozdrav.

 

                                                                                                                                                                                               Mgr. Olga Hanauerová

Fotografie naleznete zde: zmap.rajce.idnes.cz/Expedice_Cerveny_Ujezd_-_12._10._2017/

 

 

Zpět