Druhý KMD - Chvilka POEzie v Městské knihovně

30.11.2017 00:00

Ve čtvrtek 30. listopadu už se nezadržitelně blížil advent a my celí natěšení jsme se vydali na druhou akci v tomto školním roce. Tento den probíhal trochu odlišně. Prvně s námi totiž jela paní učitelka R. Sunkovská. Školním autem jsme se nejprve přepravili do Rakovníka a linkovým autobusem jsme vyjeli směrem do našeho hlavního města. Po cestě pršelo a tak jsem s hrůzou trnula, co si v deštivém dni počnu se skupinkou promočených žáků na Karlově mostě.

V Praze na Hradčanské jsme „skočili“ na metro a popojeli jen jednu stanici na stanici Malostranskou. A hurráá, nepršelo. Ani jsem to nahlas nechtěla říci, abych to nezakřikla. Procházkou jsme prošli ulicí a na břehu Vltavy jsme chvíli pozorovali hejna labutí, kachen i holubů. Když na p. učitelku Sunkovskou sedl holub již po několikáté, začali jsme se smát, že je jak Popelka. Proto jsem rozhodla, že už to stačí a raději půjdeme dál.

Další zastávkou byl Karlův most. Byli jsme pod mostem, všichni jsme si na něj zespoda sáhli a já dětem krátce povyprávěla něco málo o jeho stavbě. Potom jsme vyšli schody nahoru a kochali se výhledem na krásná panoramata Prahy. Jako soutěž jsme si dali poznávání jednotlivých známých budov okolí. Unášeni davem prošli několika malými uličkami staré Prahy až na Staroměstské náměstí. Počkali jsme si několik málo minut na odbíjení orloje a pak už všichni dostali chuť se někde pořádně „nadlábnout“. A tak jsme si šli odpočinout a načerpat síly do naší oblíbené Bageterie Boulevard, která byla nedaleko. Po občerstvení a odpočinutí jsme se vydali na další část procházky. Začali jsme vánočními trhy, vánočním stromem, který prý byl letos dovezen z Křivoklátu a procházkou jsme došli až k místu divadelního představení v Městské knihovně.

Ten, kdo byl v této budově poprvé, byl velmi překvapen velikostí sálu i pódia. No vždyť na balet či scénický tanec je potřeba prostor! Celé představení bylo rozděleno do několika témat. První část Musica slovaca byla zaměřena na lidový tanec, ze kterého vznikl později balet a moderní tanec. Druhým vystoupením byla známá balada Karla Jaromíra Erbena Holoubek, na jejíž motivy napsal Antonín Dvořák stejnojmennou symfonickou báseň.

Chvilka POEzie byl název třetí skladby Havran, byla to černá taneční groteska na motivy proslulé basně Edgara Allana Poea "Havran".

Celý program byl doprovázen paní uvaděčkou, která nám vysvětlovala mnoho zajímavého o baletu i o umělcích a v úplném závěru byla možnost ptát se přímo tanečníků na vše možné, co jsme chtěli vědět o nich i o jejich práci. Uteklo to jako voda a venku už byla tma, proto jsme byli rádi, když se v zatáčce objevilo školní auto, my do něj rychle nasedli a vyjeli směrem Jesenice. Cely den se povedl a já si oddychla, že jsme vlastně vůbec nezmokli!

 

                                                                                                                                                                                              Mgr. Renáta Jílková

 

Fotografie naleznete zde: zmap.rajce.idnes.cz/Druhy_KMD_-Chvilka_poezie_v_Mestske_knihovne_-_30._11._2017/

 

Zpět