ČERTÍ DEN

08.12.2013 17:54

Ve čtvrtek dne 5. 12. 2013 se u nás jako každoročně uskutečnil Čertí den. Všechny třídy dostaly dopis od pekelníků již ve středu, aby se mohly náležitě připravit a zarecitovat či zazpívat nějakou básničku či písničku pro čerty, anděly i Mikuláše.

Čerty a anděly pro ostatní dělali žáci ZŠP II. a praktické školy. Mikuláše jsem dělala já (R. Jílková). Již druhým rokem mi bylo ctí se převléci do tak vzácného převleku. Všechny třídy jsme nechali ještě v klidu najíst na dopolední svačině a po desáté hodině vypukla velká čertí akce.

Někteří se báli hodně, někteří méně a někdo vůbec. Přesto byl každý obdarován od Mikuláše a anděla. Všichni dostali mandarinku a nějakou malou drobnou sladkost. 

Po návštěvě všechíd jsme se odstrojili a udělali ze sebe zase žáky a paní učitelku. Po velkém úklidu a převlékání už byla celá škola v tělocvičně a užili čertovskou diskotéku. Po tanci a zpěvu jsme se odebrali na oběd.

 

 

Čertí den ale pokračoval ještě odpoledne. Byli jsme pozváni na druhou hodinu odpolední do místního Domova Krajánek v Jesenici. Pedagogický dozor zajišťovala R. Jílková a J. Lacinová. Spolu s námi v Krajánku vystupoval pěvecký sbor Sluníčko s M. Uhrovou a L. Šmausovou. Klienti, kteří chtěli vidět pekelníky, anděla i Mikuláše, se shromáždili v jídelně a netrpělivě očekávali čertí návštěvu. My jsme se mezitím připravovali v jejich pracovní dílně na čertí nadílku. Celou akci zahájil sbor, který zazpíval několik vánočních koled. Po zazpívání se do jídelny nahrnuli čerti, pár klientů mělo být pro výstrahu trochu postrašeno. Nakonec i ti méně hodní dostali kromě uhlí a brambor svou čertovskou nadílku v podobě sladkostí. Odpoledne se nám (doufáme, že i klientům z Krajánku) velmi líbilo a všichni si to náležitě užili.

 

napsala Mgr. Renáta Jílková

Zpět