Celoškolní výlet Krásný Dvůr

31.05.2018 18:16

Slunečné počasí trvá už pár dní a my se všichni těšíme na školní výlet. Není tajností, kam pojedeme, ale co nás tam čeká. Cesta uběhla velmi rychle. V Krásném Dvoře jsme vystoupili a přešli na nádvoří zámku Krásný Dvůr, kde jsme se nasvačili. Tady nás po svačince přivítala paní Zdenka, která požádala paní učitelky, aby dětem napsaly jmenovky, aby je mohla oslovovat jménem. Seznámila nás krátce s průběhem celého dne. Žáci se rozdělili do dvou skupin a hned se všichni vydali plnit zadané aktivity.

První skupina šla na prohlídku zámku, druhá stavěla z dřevěných kostek pevnost a návrhy vitráží. Paní Zdenka nás poutavým příběhem seznámila s životem na zámku. Po vystřídání skupin nás čekaly další úkoly v podobě puzzlí - císařovy obrazy bylo potřeba poskládat. Každá třída si nejprve musela svoje puzzle posbírat a poté portrét osobnosti poskládat. A protože nás čekaly aktivity ještě v zámeckém parku, museli jsme se posilnit obědem. Paní kuchařky nám nachystaly do balíčku řízek s chlebem. To bylo pochutnáníčko a hurá do parku.

V parku to krásně pofukovalo a taky vonělo, byl tu stín. Dalším úkolem byla výroba parfému pro císaře a hraběnku. Sbírali jsme přírodniny dle vlastního výběru a nakonec vybírali tu nejlepší vůni. Cestou k dalšímu stanovišti jsme potkali i pasoucí se koně. Když jsme se přiblížili, majestátně zvedli hlavy a prohlíželi si nás. Kdo se nebál, mohl jim utrhnout a podat nějakou dobrotu. Kousek dál na nás čekaly výtvarné potřeby uložené v kouzelné krabici: vodovky, pastely, křídy, lepidla, štětce a bílá plátna. Naším úkolem bylo namalovat nebo vytvořit pro císaře a hraběnku obrazy se scenérií z parku. Vytvořili jsme úplnou galérii. A protože paní hraběnka spolu s císařem se vraceli často na zámek až po tmě tak jsme si také vyzkoušeli, jaké to asi bylo, a zahráli jsme si na stonožky, které mají schované oči a nic nevidí, jen jeden vepředu, mohl stonožku vést tou správnou cestou. Cestou parkem jsme si všímali cest a toho jak na nás působí. Šli jsme parkem až k divadlu. U divadla na nás čekaly další kouzelné krabice, tentokrát plné šamanských hudebních nástrojů. Paní Zdenička nám ukazovala jak který nástroj použít a hlavně jaký zvuk vydává. Vytvořili jsme úplný orchestr, který dokonale napodobil zvuky a hlasy přírody. A tím koncertem jsme se rozloučili. Rozloučili jsme se s naší průvodkyní Zdeničkou, která nám připravila pestrý celodenní program, rozloučili jsme se s nádherným anglickým parkem a zámkem. Všem se nám tady moc líbilo a věřím, že nám zůstanou jen milé vzpomínky.

                                                                                                                                                                                    Mgr. Jana Měchurová

Fotografie naleznete zde: zmap.rajce.idnes.cz/Celoskolni_vylet_Krasny_Dvur_-_31._5._2018/

 

 

Zpět