BOTANICKÁ ZAHRADA TRÓJA

12.05.2014 19:00

Ve středu 23. dubna 2014 se šest žáků (ZŠS II. a ZŠP I.) naší školy zúčastnilo exkurze do botanické zahrady.

Již ráno jsme měli všichni dobrou náladu, těšili se na nové zážitky a poznávání krás přírody. Cesta školním autem nám ubíhala poměrně rychle. Mezi mraky nás přes sklo auta šimralo svými paprsky jarní sluníčko.

Když jsme prošli vstupní branou zahrady, ocitli jsme se v ,,POHÁDCE MÍSTNÍ A EXOTICKÉ FLÓRY“.

Nejprve jsme navštívili hmatovou výstavu, která nás seznámila s ,,Rostlinami, které změnily svět“. Exponátů jsme se mohli nejenom dotýkat, poznávat je hmatem, ale i některé ochutnat.

Na každém ze světadílů se našla řada rostlin, které byly důležité pro člověka – brambory, kukuřice, rýže, čajovník, chinovník, bavlník nebo kakaovník a různé druhy koření.

Dozvěděli jsme se, že z kůry chinovníku lékařského se získává alkaloid chinin, účinný lék na malárii. Kromě farmacie se využívá chinin při výrobě nápojů, vlasových a opalovacích olejů. A my jsme měli možnost poprvé ochutnat posilující a osvěžující nealkoholický nápoj tonik, který má výraznou hořkou chuť.

Pozorovali a obdivovali jsme různá koření:

·        BADYÁN, jehož dřevnatá souplodí připomínají tvarem hvězdu. Tato sušená souplodí pocházejí ze stromu s názvem badyáník pravý.

·        Skořicovník cejlonský je stálezelený strom původem z jihovýchodní Asie; květy příjemně voní a jeho kůra se suší a používá jako koření – SKOŘICE. Krásně voní také listy.

Naší pozornosti neunikl kakaovník, který  Aztékové pěstovali ve svých zahradách, jeho semena byla využívána i jako platidlo. Kakaový prášek se získává z kakaových bobů lisováním za studena. Voňavé a příjemné na ohmatání bylo kakaové máslo – jedlý rostlinný tuk extrahovaný z kakaových bobů, které má jemné aroma. Tato pochoutka dnes patří k běžným a široce dostupným sladkostem. Kakaové boby jsou semena kakaovníku pravého.

Ochutnali jsme také tzv. melasu, odpad, který vzniká při výrobě třtinového cukru. Již pouhým okem jsme podle barvy rozeznali třtinový cukr od cukru řepného.

Nejvíce nás zaujalo pozorování plodů bavlníku – tobolek, které za zralosti pukají a uvolňují se z nich bílá bavlněná vlákna. Bavlníky se pěstují na plantážích. Vzhledem a barvou nám připomínaly chomáčky vaty, které byly jemné na dotek.

Při dopolední svačině jsme se posilnili na další putování botanickou zahradou a osvěžili jsme se zmrzlinou.

Naše další kroky vedly  do ,,Japonské zahrady“, ve které nás okouzlily ušlechtilé bonsaje a zářily květy rozkvetlých azalek a pěnišníků. Vzrůstem a tvarem listů naší pozornosti neunikl zmarličník japonský.

Ve venkovní expozici na dálku voněl rozkvetlý šeřík, zastavili jsme se u exotických stromů – liliovníku tulipánokvětého a dřezovce trojtrnného.

Z léčivek jsme pozorovali bukvici lékařskou a routu vonnou.

Procházeli jsme také řadou rozkvetlých tulipánů – žlutých, fialových, červených a tmavě purpurových.

Okouzleni jsme byli také vyhlídkou na Trójský zámek a jeho zahrady.

Závěrečné kroky našeho putování  vedly do skleníku Fata Morgana, který má neobvyklý esovitý půdorys a jehož expoziční plocha má rozlohu 2000m. Procházeli jsme vzácnou flórou z Madagaskaru, jižního Mexika, Austrálie a Oceánie, Afriky, Vietnamu či Filipín. Zhlédli jsme dvě velká sladkovodní akvária. Za zpěvu exotického ptactva jsme pozorovali tropické motýly. Na vlastní oči jsme také viděli kukly těchto motýlů. Výstavu doprovázely tabule se schématy vývojových stádií motýlů.

Poděkování patří PhDr. Evě Vítové, která nám zajistila hmatovou výstavu ,,Rostliny, které změnily svět“ s kvalifikovaným průvodcem a byla nám nápomocna při konzultacích a sestavě programu.

Pokud máte rádi krásy přírody, neváhejte a zajeďte se podívat do Botanické zahrady v Praze!

Mgr. Dagmar Jiroušková, třídní učitelka ZŠS II.

 

Zpět