Adaptační pobyt 2020

11.09.2020 08:50

Ve dnech 10. – 11. 9. 2020 se uskutečnila naše tradiční zářijová akce – adaptační pobyt. V letošním školním roce se ale lišil tím, že jsme se museli zachovat tak, aby vše bylo dle epidemiologických nařízení. Zkrátka jsme jen nespali na Autokempu Jesenice, ale oba dny jsme si užili na maximum i bez nocování.

Ve čtvrtek 10. 9. jsme zahájili adaptační pobyt přírodovědnou soutěží „Jesenické putování“. Jednotlivé třídy si udělaly hlídky a mohly tak vyrazit na trasu od Krajánku lesem, okolo vodárny, po hrázi rybníků Fikačů. Celkem žáci plnili deset stanovišť. Mohli tak ukázat znalosti z rostlin, živočichů, hub, třídění odpadů, turistické značky a mnoho dalšího. Poslední zastávka byla u fotbalového hřiště, kde soutěž končila. Jednotlivé třídy se tedy mohly přesouvat zpátky ke škole na oběd. Po obědě si žáci udělali odpočinek ve své třídě a po relaxačních činnostech se mohli dát opět do práce. Čekal je velice důležitý úkol v rámci výtvarné soutěže. Většina tříd si zvolila celotřídní výtvarnou práci. Třídy si mohly zvolit libovolnou techniku i téma, ale výtvarné práce měly mít spojitost s adaptačním pobytem a jak ho jednotlivé třídy vnímají.

V 15 hod. si program zajistila školní družina. Ta si děti rozdělila na pár skupin, které plnily úkoly uvnitř budovy na jednotlivých stanovištích. Někteří docházející žáci zůstali až do 18 hod. a mohli tak trávit ještě čas s kamarády z internátu až do večeře. Čtvrteční den byl vydařený, počasí na soutěž nám vydrželo bez deště a den se překlenul pomalu do pátku…

V pátek 11. 9. 2020 byl první dvě hodiny, zhruba do dopolední svačiny, ve znamení vyhlášení výsledků přírodovědné a výtvarné soutěže. Vyhlášení bylo rozděleno na jednotlivé školy – základní škola, speciální škola a praktická škola. Úspěšní soutěžící byli odměněni věcnými cenami, sladkými cenami a hlavně diplomy. Ve zbylých dvou dopoledních hodinách zůstali žáci ve svých třídách s třídními učitelkami a mohli si hledat a povídat o receptech na podzimní vaření, které nás čeká během měsíce října. Čeká nás jablkohraní, hruškohraní a bramboriáda. Pokud zbyl třídám ještě čas, mohly si číst jesenické pověsti.

Byly to krásné dva dny ve znamení přírody, úkolů, prohloubení vztahů mezi kamarády ve škole. Určitě se budeme všichni těšit na další školní rok, kdy už se možná adaptační pobyt uskuteční i s oblíbeným nocováním na kempu.

 

                                                                                                                                                                                                  Mgr. Renáta Jílková

Fotografie naleznete zde: zmap.rajce.idnes.cz/Adaptacni_pobyt_2020/

 

Zpět