Adaptační pobyt 2017

19.10.2017 09:14

Adaptační pobyt 2017

Konečně! V úterý 10. října se konečně uskutečnil náš dlouho očekávaný adaptační pobyt, který se měl uskutečnit již v září, ale kvůli nepřízni počasí jsme museli tuto akci odložit. Počasí se však nechtělo dlouho umoudřit a tak se náš říjnový adaptační pobyt trochu ozvláštnil.

Hned ráno začaly všechny třídy školy pracovat na modelování hub. Všichni žáci školy byli předchozí den na výstavě hub v základní škole, kde se od pravého odborníka – mykologa, dozvěděli mnoho zajímavostí o houbách. Modely hub pak všichni přinesli do školní družiny, kde to všechno začalo.

Děti se dozvěděly stručný harmonogram celého pobytu a pak hurá do akce.

Nejprve jsme vyhodnotili krásně vymodelované houby. Máme je všechny na výstavě před školní jídelnou. Pak paní ředitelka zahájila adaptační pobyt

s EVVO tematikou, pohádkou o zvířátkách pana Krbce a přidělila třídám jednotlivé úkoly. Každá třída krom toho také kolektivně pracovala na výrobě podzimní lampičky.  Připravovala úkol z pohádky, každá třída měla přichystat jednu z předem určených postaviček z pohádky. Otiskovali jsme ještě ruce na předem připravený obrovský podzimní strom, který nám zdobí chodbu k tělocvičně.  Všichni si při práci užili spousty legrace a hurá na oběd.

Po obědě jsme se rozdělili do skupinek. Do vaření se hned zapojili 2 skupiny dětí, vařily bramborový guláš, abychom si měli co dát k večeři. Další skupina žáků se postarala o nocleh. Připravila v tělocvičně stany na nocování. Ten kdo se nechtěl zúčastnit vaření ani stavění stanů se zabýval lesní pedagogikou a plnil přírodovědné úkoly. Zkrátka nikdo nezahálel a každý se zapojil do činnosti, kterou si vybral.

Po odpolední svačině nám zbylo i trochu času na vycházku do přírody a na čerstvý vzduch.

Některé paní učitelky odpoledne ještě připravovaly společně s dětmi palačinky a langoše na druhou večeři, to abychom se „měli“.

Po večeři nás čekala tajuplná cesta skoro noční Jesenicí do muzea, kde na nás čekalo překvapení. V muzeu se nesvítilo, všude byly jen svíčky a tajuplná atmosféra při plnění úkolů, které nás zavedly až do místnosti, kde na nás čekalo překvapení v podobě „Bílé paní“. Poslechli jsme si krátkou pověst,
a dostali od „Bílé paní“ část pokladu. Potom si každý vyrobil svíčku ze včelího vosku.  Cestou zpět do školy už byla pořádná tma. Nás to ale nezaskočilo, byli jsme vybaveni reflexními vestami, abychom byli dobře vidět.

Po příchodu do školy jsme se ještě na dobrou noc podívali na pohádku o zvířátkách pana Krbce a hurá na kutě! Menší děti spaly ve třídách a ti starší

ve stanech v tělocvičně. Tak dobrou noc!

 

A co bylo druhý den?  No přece dobré ráno!

Ve školní družině jsme si celý adaptační pobyt vyhodnotili a už se těšíme na další.

 

                                                                                                                                                             Mgr. Jana Měchurová

 

Fotografie naleznete zde:

zmap.rajce.idnes.cz/Adaptacni_pobyt_2017/

 

Zpět