ČTVRTÝ KMD - W V REVUE

31.05.2015 19:13

„ No nazdar, to bude den!“ napadlo většinu z nás, když jsme ráno otevřeli oči do ponurého deštivého dne. Těšili jsme se na poslední výlet do Prahy v tomto školním roce s Klubem mladého diváka. Úterý 26. května měl být den plný jara a sluníčka.

Vybaveni deštníky a pláštěnkami jsme se vydali školním autem do našeho hlavního města. Doprovodnou akcí bylo zhlédnutí expozice v Muzeu Karlova mostu spojené s vyjížďkou lodí po Vltavě. Dostali jsme drobné pohoštění na cestu a vyjeli. Paní průvodkyně a řidička v jedné osobě vyprávěla velmi poutavě o historii Vltavy, Karlova Mostu a dalších významných budov, mostů i života Pražanů.

Projeli jsme se k jezu u Národního divadla a po druhém břehu Vltavy jsme dojeli k jejímu slepému ramenu Čertovce, kde se točil film o chobotničkách.  Tam jsme dostali za úkol odhadnout hloubku řeky. Velké překvapení pro nás bylo, když paní průvodkyně přeměřila tyčí hloubku jen 1 metr.

Pluli jsme dál až pod letenské kyvadlo a dozvěděli se několik zajímavostí o něm i o původním pomníku, který tam dříve stál.

Po návratu do přístaviště jsme pokračovali prohlídkou v budově původního špitálu Křížovníků a kostela svatého Františka. V expozici je několik modelů Juditina i Karlova mostu. Dále modely různých etap výstavby, řemeslné nástroje a mechanické stroje, které se při stavbě používaly. Dověděli jsme se o vzestupné a sestupné řadě lichých čísel, které byly astrology spočítány k položení prvního kamene mostu. Byl to rok 1357, 9. 7. v 5 hodin a 31 minut. Ve sklepení muzea jsme viděli odkryté zbytky Juditina mostu, původní kůl zaražený do dna Vltavy a kulatý kámen, který byl na samém dně pilíře. Dozvěděli jsme se, že Karlův most se stavěl zhruba 50 let, že se vejce do malty nepřidávala a mnoho dalších zajímavostí. Nafotili jsme spousty krásných fotek a vydali se centrem Prahy do Vodičkovy ulice do naší oblíbené Bageterie Boulevard.

Po občerstvení a odpočinku jsme začali vyplňovat pracovní listy, které se týkaly dopoledního Muzea. Potom už jsme se museli přesunout přes silnici do Divadla ABC, kde jsme zhlédli představení V W Revue.

Bylo to představení plné známých písní a humoru, ale také představení, které nám přiblížilo kořeny, myšlenku obsah a tvorbu Osvobozeného divadla, vyjasnilo pojmy jako forbína, avantgarda či cenzura. Bylo velmi obdivuhodné, že členové divadelního souboru, kteří účinkovali, předvedli mnoho dovedností. Tančili, stepovali, zpívali i bez doprovodu hudby a hráli na několik hudebních nástrojů, například, saxofon, klarinet, kytara, klavír, akordeon i vozembouch. V představení jsme mohli slyšet písničky Ezop a mravenec, Klobouk ve křoví, Strážníci, David a Goliáš, O Španělsku si zpívám a další. Velmi pěkná byla také klavírní skladba Bugatti step skladatele Jaroslava Ježka, kterou zahráli členové souboru čtyřručně na dva klavíry. Všichni umělci sklidili v sále za obdivuhodné výkony velký potlesk všech.

Potom už jsme se vydali zpět do školy. Při cestě jsme si uvědomili, že nám vlastně to zatažené nebe vůbec nevadilo. My jsme si tento den náležitě užili!

Další výlet do Prahy s Klubem mladého diváka již bude až ve školním roce 2015/2016.

 Takže, hezké prázdniny!

Mgr. Markéta Uhrová

 

Zpět